padoms.lv » Sadzīve » Kā pagatavot suši?

Kā pagatavot suši?



     Suši ir japāņu jēdiens, kas sastāv no vārītiem rīsiem ar etiķi, kas tiek pārklāti vai kuros ierullē dažāda veida sastāvdaļas, piemēram, zivi, dārzeņus vai citas jūras veltes.

Galvenās astāvdaļas 20 rullīšu pagatavošanai – rīsi 840 g, rīsu etiķis, sāls, cukurs, nori lapas, vasabi pulveris, (Jūsu izvēlētās sastāvdaļas, klasiskais suši ir ar lasi un svaigu gurķi, avokadu)

Rīsi.

Pati galvenā suši sastāvdaļa ir rīsi, tādēļ tiem ir jāpievērš īpaša uzmanība.
Lai pagatavotu 20 maki rullīšus, būs nepieciešami 840 grami rīsu.

Rīsus iebērt smalkā sietā, sietu ielikt bļodā. Rīsiem pāri liet aukstu krāna ūdeni, kāmēr bļoda pilna, tad sietu pakratīt, lai duļķis paliek bļodā. Tad sietu izcelt un ūdeno no bļodas izliet, šādu skalošanu veikt, kāmēr ūdens ir praktiski tīrs. Ļauj rīsiem 15 minūtes notecēt.

Galvenais – tos nepārvārīt. Ar rīsu vārāmo aparātu ir vienkārši, bet, ja izmanto katlu, tad ūdeni rīsiem jāpievieno attiecībā 1 pret. Ūdenī ieber rīsus un tos vāra līdz vārīšanās temperatūrai, tad jāsamazina vārīšanās temperatūra līdz minimumam, jāuzliek vāks un vāra vēl 15 minūtes. Kad plīts izslēgta, atstāt rīsus vēl 10 minūtes ūdenī ar uzliktu vāku.

Svarīga rīsu sastāvdāla ir "shari-zu", kas ir īpašs maisījums no cukura, sāls un rīsa etiķa, lai to pagatavotu uz 840 gramiem rīsu – trauciņā jāsajauc 8 ēdamkarotes etiķa, 16 tējkarotes cukura un divas tējkarotes sāls, maisīt tik ilgi, kāmēr sals un cukurs ir ižšķīdis.

Pārliec no katla rīsus citā trauciņā, pārlej tiem pāri tikko pagatavoto maisījumu – tos maisot un cilājot tā, lai tie nepaliek salipuši, un tā, lai tie nepārvērstos putrā. Jāmaisa tik ilgi, līdz tie vairs nekūp, tad jāapklāj ar mitru dvieli.

Plānās sloksnītēs sagriez gurķi, sīpollokus, balto redīsu, avokado un citus dārzeņus, kas piemēroti suši pildīšanai. Līdzīgi sagatavo arī jūras veltes - lasi, ceptas garneles, žāvētu zuti, svaigu tunci, krabja gaļu. 10 rullīšu pildīšanai būs nepieciešami vidēji 450 grami dažādu pildījumu izejvielu. Sagriez visas sastāvdaļas pēc iespējas garākās sloksnītēs.

Pildījums.

Sagriezt plānās sloksnītēs gurķi, sīpollokus, balto redīsu, avokado vai citus dārzeņus. Tas pats attiecās uz lasi, ceptām garnelēm, žāvētu zuti, svaigu tunci, krabja gaļu. 20 rullīšu pildīšanai būs nepieciešami 900 grami dažādu pildījumu izejvielu. Sagriez visas sastāvdaļas pēc iespējas garākās sloksnītēs.

Lai nomazgātu pirkstus no pielipušajiem rīsiem, kad tiek gatavots suši - tiek izmantots ''te-zu'' - škidrums, kas pagatavots no silta ūdens un pievienota rīsu etiķa nelielā daudzumā.

Rullēšana.

Suši rullēšanai domāto bambusa paklājiņu ietin pārtikas plēvē, lai rīsi nesalīp pie tā. Nori lapas liec tuvumā sausā vietā. Blakus noliec arī trauku, kur liksi gatavos suši.

Lai pagatavotu zaļo vasabi pastu – sajauc 4 ēdamkarotes vasabi pulvera ar ūdeni tādā daudzumā, lai izveidotos bieza masa.

Ar sausu roku uzliec uz bambusa paklājiņa nori lapu, piebīdot to paklājiņa apakšējai malai. Paņem pilnu sauju rīsu un vienmērīgi izlīdzini tos pa nori lapu. Augšējos malas atstāt brīvus no rīsiem.

Dažu centimetru attālumā no apakšējās nori lapas malas paralēli tai liec izvēlētos pildījumus. Pietiks ar trīs pildījumiem vienā rullītī.

Rullējam paklājiņu virzienā prom no sevis tā, lai pildījums paliktu vidū. Sarullē visu nori lapu, atstājot vaļā vietu, kura netika pārklāta ar rīsiem. Procesu veikt tā, lai rullītis būtu stingrs un pildījums labi turētos iekšā. Pabeidz rullēšanas procesu samotrinot nori lapu, lai tā kļutu lipīga un varētu noslēgt rullīti.

Kad rullīši pagatavoti, ar asu nazi, kas samitrināts ūdens un rīsu etiķa maisījumā – sagriez tos 2-3 centimetrus biezos gabaliņos.

Pasniegšana.

Suši parasti pasniedz kopā ar vasabi pastu, sojas mērci, marinētu ingveru un smalki rīvētu daikonu.



Iesaki citiem


Komentāri