padoms.lv » Sadzīve » Kā izcept piparkūkas?

Kā izcept piparkūkas?



     Piparkūku cepšana ir viena no Ziemassvētku populārākajām un sirsnīgākajām tradīcijām, kas visā mājā iedveš īsto svētku noskaņu un siltumu ar savu patīkamo aromātu.

Kas nepieciešams, lai pagatavotu piparkūku mīklu?

Milti 2.5 kg
Cukurs 1.5 kg
Ūdens 1/2 glāze (puse no glāzes)
Olas 3 gb.
Eļļa 1/2 glāze
Cepamais pulveris
Kardamona graudiņi 10 gb.
Maltas krusnagliņas 30 gb.
Kanēlis 1 ēdamkarote
Malts Koriands
Ingvers
Vanilīns
Citrona miziņas

Kas nepieciešams, lai pagatvotu piparkūkas:

Formiņas
Milti (lai nelīp piparkūkas mīkla pie galda)
Mīklas rullītis
Cepampapīrs (lai mīkla nepieliptu pie pannas)

Piparkūku mīklas gatavošana

Katliņā izkausē 0.5 kg cukuru, tad pielej nedaudz ūdeni un ieber atlikušo 1 kg cukuru
Kad cukurs izkusis un izveidojies brūns sīrups – pieliet 1/2 glāzi eļļas
Kopējā masā iekult 2 kg miltus un garšvielas
Mīklu atstāj uz diennnakti ievilkties
Kad mīkla ievilkusies - sakult 3 olas ar cepamo pulveri un pievieno mīklai
Pielikt atlukušos 0.5 kg miltus un mīca līdz mīkla ir gatava.

Piparkūku taisīšana

Mīklu sadala pa maziem gabaliņiem un izrullē 2-5 mm. Biezumā
Ar izvēlātajām instrumentiem izspiež mīklā formiņas
Piparkūkas izkārto uz pannas un sasmērē ar sakultu olu, lai iegūtu spīdumu

Piparkūku cepšana

Uzsildīt krāsni līdz 200 grādiem un likt piparkūkas cepties no 7 līdz 10 minūtēm

Piparkūku glazūra

Nepieciešams:

Olas baltums
Pūdercukurs 400 g.
Citrona sula 1/2 tējkarote
Dekorēšanas graudiņi

Glazūras pagatavošana

Olas baltumu uzputo līdz cietām putām
Pievieno pūdercukuru (1 olas baltums uz 100–110 g. pūdercukura) un turpina putot līdz cietām putām, piepilina klāt mazliet citrona sulu vai citronskābi

Piparkūku dekorēšana

Iepildīt gatavo glazūru maisiņā vai tūtiņā
Izgriezt nelielu caurumiņu un sākt dekorēšanu
Uz glazūras uzber dekorēšanas graudiņus

Noderīgi.

Izspied piparkūkā mazu aplīti, lai iegūtu caurumiņu, tādējādi varēsi ievērt tās virtnē.Ja glazūru vēlaties krāsainu, tad zaļai krāsai pievienot piparmētras, sarkanai biešu vai ķiršu sulu, oranžai apelsīnu vai burkānu sulu.



Iesaki citiem


Komentāri