Kā nomizot granātābolu?
Granātābols ir viens no veselīgākajiem augļiem, jo tajā sastopamas 15 aminoskābes, 4 galvenos vitamīnus – C, P, B6, B12, kā arī sastopams jods, kalcijs, kālijs, dzelzs, silīcijs. Tas ir pazīstams no seniem laikiem. Granātābolus audzē Dienvidamerikā, Vidusjūrā un Vidusāzijā. Granātāboli aug kokos – šie koko dzīvo līdz 100 gadiem.
Taču grūtības tikt pie šī augļa labumiem – sēkliņām, sagādā neērtais mizošanas process, taču, lai atvieglotu šo procesu seko pamācībai kā to nomizot un sadalīt divos vienkāršākajos veidus:
Metode nr. 1.
1. Apgriez granātābolim horizontāli apkārt ap mizu un pārplēs to uz pusēm.
2. Pēc tam katru pusīti nedaudz atlauz vaļā, it kā gribētu to pārlauzt vēl uz pusēm.
3. Paņem, piemēram, koka karoti un, turot granātābolu ar sēklām uz leju, sit pašam auglim pa augšējo mizu – ļaujot sēklām pašām izkrist.Metode nr. 2.
1. Nogriezt granātābola kronīti, iegriezt 4 -6 vietās, kurās miza ir biezākā, lai neiegrieztu sēklās.
2. Ielikt granātābolu bļodā ar ūdeni un sasplēsiet to daiviņās, turpināt to atbrīvot no mizas.
3. Nosmelt no ūdens virsmas peldošās membrāniņas.
4. Nosmelt sēklas no ūdens un ļaut tām nožūt.
Atceries, ka granātābola sula parasti sprakšķ uz visām pusēm, tādēļ apbruņojies ar priekšautu jau laicīgi!