Kā nokrāsot olas?
Krāsotas olas ne tikai pasniedz uz svētku galda, bet tās arī pieņemts dāvināt visu Lieldienu nedēļu.
Lai tiktu pie vēlamās krāsas ar dabīgiem līdzekļiem:
- Tradicionāli brūnajajai krāsai jāizmanto sīpolu mizas
- Zilu krāsu iegūsim, ja izmantosim sarkanos kāpostus vai mellenes
- Pelēka olu krāsa sanāks, ja pie sīpolu mizām tika pievienotas alkšņa mizas
- Gaiši oranžas olas sanāks, ja tiks pievienoti burkāni
- Zaļas sanāks pievienojot spinātu lapas
- Sarkanīgu nokrāsu var iegūt, izmantojot biešu sula
- Lai olas būtu dzeltenas, izmanto nātru lapas, zaļo tēju un kurkumas pulveri
Dažādus raksti olu čaumalām iespējami - ieskrāpējot ar adatu vai olu pirms krāsošanas ietinot kādā auduma gabaliņā, kur salikti dažādi augi, piemēram, dažāda lieluma putraimi, griķi, šķeltie zirņi, rīsi, lēcas, ķimenes u.t.t.
Lai olu krāsa būtu košāka un ar spīdumiņu, nokrāsotās olas ieziež ar eļļu.
Lai ola būtu izturīgāka un neplaisātu, ūdenim jāpieber sāls.
Kas bija pirmais - ola vai vista?
P.S. - Zinātniski pierādīts, ka tā bija ola!